Elbiler

Fiat 600e sett fra siden

Fremtidens eller nåtidens bil?

Hos Fiat tror vi på fremtiden for elektrisk mobilitet og en drastisk reduksjon av CO2-utslippene til Stellantis-gruppen. Vi la grunnlaget for fremtidens bil allerede i 2019 på bilutstillingen i Genève med den nye Fiat Centoventi: en elektrisk konseptbil som henter designinspirasjon fra de mest kompakte crossover-modellene, og som fokuserer på elektrisk drift og bærekraftig mobilitet med lavere utslipp. Bilens hovedstyrke ligger i rekkevidden. Chassiset kan nemlig romme opptil fire batteripakker, hvor hver modul gir 100 kilometer rekkevidde. Det femte batteriet er plassert mellom for- og baksetene.

 

I 2020 debuterte den ikoniske Fiat 500e, en 100 % elektrisk bil som er designet for å revolusjonere bymobiliteten i våre byer.

Fiat 500e lades på offentlig ladestasjon

På vei mot elektrisk kjøring

Elbiler er fremtiden. Mange land har oppdaget fordelene med elbiler og tilbyr støtteordninger for at flere skal velge elektrisk. Elbiler drives av kraftige og moderne batterier, og de genererer ingen utslipp og lite støy – bortsett fra elbillyden som skal gjøre at den høres i trafikken. Elbiler kategoriseres som batterielektriske biler (BEV), siden de går på oppladbare batterier som lades på offentlige eller private ladestasjoner.


Ladetiden for elbiler varierer avhengig av batteritype, lademåte og batterikapasitet.

Bra for deg og miljøet

Tilgang til miljøsoner

Elbiler kan kjøre i lavutslippssoner i byen.

Lavere energikostnader

Strøm er billigere enn fossilt drivstoff, og i tillegg kan du lade hjemme.

Lett å kjøre

Ideell for bykjøring med jevn akselerasjon og enkel kjøring med én pedal.

Mindre vedlikehold

Elbiler har færre mekaniske deler, færre komponenter og færre væsker å fylle på.

Ladekostnader og ladetid

Ladetiden til et elbilbatteri avhenger av batterikapasitet, ladeeffekt (kW) og billaderens maksimale effekt. Bilprodusentene jobber kontinuerlig med å utvikle batterier med lengre rekkevidde og raskere lading. Moderne elbiler bruker hovedsakelig litiumionbatterier som er kjent for sin holdbarhet.


Ved offentlige ladestasjoner kan du betale på ulike måter, for eksempel med et abonnement med fast månedspris eller per kilowattime. Noen operatører krever et fast beløp for en lading. Hjemme kan du lade med ladeboks eller vanlig strømuttak, og prisene varierer avhengig av hvor mye strøm batteriet krever og hvilken strømleverandør du har. Det er også mulig å installere en måler som registrerer hvor mye strøm du bruker bare på elbillading.

Person holder en strømkabel ut fra bilen

Enkel lading

Ladetiden for elbiler avhenger av batterkapasitet, ladeeffekt (kW) og billaderens maksimale effekt.


Den vanligste og enkleste måten er å lade elbilen via et strømuttak. Hvis du ønsker raskere lading, kan du velge å lade fra en ladeboks hjemme eller på arbeidsplassen, eller du kan bruke en offentlig ladestasjon. Hurtigladestasjoner har høy effekt (50–180 kW) og gir enda raskere lading. På offentlige ladestasjoner kan du lade med vekselstrøm (Mode 2- og 3-kabel) eller likestrøm (Mode 4-kabel). Ladetiden kan være alt fra noen minutter til noen timer, avhengig av bilens batterikapasitet, ladestasjonens effekt og faktorer som temperatur og batteritilstand.

Ladetiden kan variere fra noen minutter til flere timer, avhengig av bilens batterikapasitet, ladeeffekten og miljøfaktorer som temperatur og batteriets tilstand.